Spørgsmål og svar

 

Her har vi samlet svar på en række almindelig spørgsmål, som vi ofte bliver stillet. Finder du ikke lige svar på det du vil vide så kontakt os enten på telefon 4581 0548 eller via vores kontaktformular.

Gaveindpakning

Bytteservice

Tilpasning af urlænker

Ringstørrelser

Reparation

Batteriskift

Pleje og vedligehold

Vandtætte ure

 

Gaveindpakning

Jeg skal bruge min vare som gave, kan jeg få pakket den pænt ind?

Ja, vi tilbyder altid at levere din vare i en fin gaveindpakning. Vores medarbejdere er vant til at sørge for en smuk indpakning, så gaven er lige til at give videre. Vi sørger naturligvis også for, at der ikke sidder prismærker på selve varen.

Ønsker du dit køb indpakket angiver du det når du går igennem "kassen" - i samme trin hvor du vælger leveringsmetode.

Ud over selve gaveindpakningen kan du skrive en tekst hvis du gerne vil have en besked på gaven, eller du kan skrive en kommentar vedr. indpakningen.

Hvis du beder om gaveindpakning vil vi også sætte byttemærke på varen, så den kan byttes via vores Bytteservice

Tilbage til top

 

Bytteservice

Jeg har fået en gave, der er købt i A. Madsen på nettet og den har byttemærke på. Jeg vil gerne bytte den til noget andet, kan jeg det, og hvad gør jeg?

Det kan du sagtens! Hvis du bor i nærheden af Birkerød vil vi anbefale, at du kommer ind og ser vores udvalg og finder det helt rigtige. 

Bor du ikke i nærheden kan du benytte dig af vores landsdækkende bytteservice. A. Madsen er medlem af foreningen af Danske Guldsmede og Urmagere (www.guldsmed.dk) og det betyder, at vi kan tilbyde landsdækkende bytteservice i foreningens mange medlemsbutikker.

Du kan let finde en medlemsbutik i nærheden her

Tilbage til top

 

Tilpasning af ure med lænke

Jeg overvejer eller har allerede købt et ur med lænke - tilpasser I størrelsen til mit håndled, eller hvordan gør jeg det selv?

Da der er risiko for at sætte spor på et ur ved tilpasning foretager vi altid først dette efter kunden har besluttet sig for at købe uret. Det gælder såvel i vores fysiske butik, som ved handel på nettet. 

Når du handler på nettet har du ret til at fortryde købet efter at have modtaget varen. Det er fordi man ikke kan se og prøve varen før bestilling, sådan som man kan i en fysisk butik. Derfor tilbyder vi ikke tilpasning af lænke ved nethandel men henviser i stedet til at komme ind i vores butik efterfølgende og få tilpasset det.

Bor du ikke i nærheden og har købt uret på nettet anbefaler vi altid, at få tilpasning foretaget af en lokal fagurmager. På den måde undgår du kedelige uheld som knækkede, bøjede eller bortkomne stifter, ridser på ur eller lænke, osv.

Du skal være forberedt på, at din lokale urmagere formentlig vil tage et mindre beløb for denne tilpasning.

Tilbage til top

 

Ringstørrelser

Størrelsen på fingerringe angives normalt i Danmark som den indvendige omkreds af ringen målt i mm. Men selvom man kender sit ringmål kan man blive overrasket, for ringe med forskellig udformning opleves forskelligt når man har dem på. Derfor skal bredere ringe normalt være lidt større end en tynd ring for at føles rigtig på fingeren.  

Kender du dit ringmål fra en smykkeproducent kan du også opleve, at det skal være et nummer større eller mindre når du køber fra en anden producent. Det er fordi der kan være en lille variation i måden at angive størrelse mellem de enkelte smykkefirmaer. 

Hvis du ikke kender dit ringmål kan du prøve at bestemme det på forskellige måder. Den bedste måde er, at lade din lokale guldsmed måle enten din finger, eller en af dine egne ringe. Men du kan også selv prøve at måle dit ringmål. Du kan enten måle omkredsen af din finger, der hvor ringen skal sidde, eller du kan måle diameteren af en af dine ringe og bruge nedenstående tabel til at finde den tilsvarende ringstørrelse. 

 

 

Diameter (mm) Ringstørrelse
15,3 48
15,6 49
15,9 50
16,2 51
16,6 52
16,9 53
17,2 54
17,5 55
17,8 56
18,1 57
18,5 58
18,8 59
19,1 60
19,4 61
19,7 62
20,1 63
20,4 64
20,7 65
21,0 66
21,3 67
21,6 68
22,0 69
22,3 70

Tilbage til top 

 

Reparation

Mit ur eller smykke er gået i stykker, hvad gør jeg?

Er der tale om en reklamation skal du kontakte os jfr. vores Handelsbetingelser.

Har du været uheldig eller er der pga slitage behov for at reparere dit ur eller smykke anbefaler vi altid, at du kontakter din nærmeste fagmand, så de kan se på sagen og vurdere om det kan repareres og hvad en reparation i givet fald vil koste. Bor du i nærheden af Birkerød er du altid velkommen i butikken, vi har eget værksted og kan udføre de fleste reparationer selv. 

Tilbage til top

 

Batteriskift

Er der behov for batteriskift anbefaler vi altid, at få en faguddannet urmager til at foretage dette. Der er masser af gode grunde til dette, først og fremmest fordi det så bliver gjort med rigtige værktøj og under hensyn til den finmekanik, et ur er.

Nogle ure kan være vanskelige at åbne og kræver specialværktøj. Der er altid en risiko for, at få beskadiget eller ødelagt pakninger og dermed kompromittere tætheden af uret. Sker dette vil en fagurmager sørge for at udskifte pakningen, så der ikke senere bliver problemer med fugt, snavs og støv i urværket. 

Vi sælger ikke batterier i "løs vægt" men vil tilbyder udskiftning på vores værksted. Bor du i nærheden er du altid velkommen - i de fleste tilfælde kan vi ordne det mens du klarer et andet ærinde i byen.

Bor du ikke i nærheden af Birkerød kan du naturligvis sende uret til os, men forsendelsesomkostningerne vil hurtigt overstige prisen på et batteriskift så vi anbefaler, at du kontakter din lokale fagurmager i stedet.   

Tilbage til top

 

Pleje og vedligehold

Ved al brug af ure eller smykker sker der slitage men man kan gøre flere ting for at holde sine smykker og ure i bedre form.

Perler skal så vidt muligt ikke udsættes for hudcremer, parfume og anden kosmetik. Alligevel vil perler med tiden miste noget af deres glans. Der findes særligt egnede rensemidler til perler. Snoren i perlekæder bliver også slidt og kan blive kedelig at se på. Vi omtrækker gerne perlækæder for at give de smukke perlesmykker nyt liv.

Diamanter og ædelstene kan også miste deres smukke spil når de udsættes for almindeligt brug. Det er især håndcreme og andre hudplejemidler som ender med at "slukke" for de smukke refleksioner. Den bedste måde at genskabe smykkerne er ved at bruge et ultralydsbad, der sikrer, at rensevæsken kommer helt ind i alle krogene. Man siger godt nok, at "diamanter varer evigt", men pas på med selv at forsøge med kemikalier.

Smykker og ure slides ved brug og især smykker med indfattede sten bør have efterset fatninger ca. en gang om året. Ved samme lejlighed kan du bede om at få renset dine smykker med ultralyd, så holder de sig smukke længere. 

Urlænker har daglig kontakt med huden og da de som regel er fulde af hulrum er de effektive snavs-samlere og bør jævnligt renses. Det anbefales at ur med lænker bliver indleveret ca. en gang om året og får lænke og kasse ultralydsrenset.  

Urremme bliver helt naturligt slidt og holder ikke evigt. Du kan altid få en ny rem til dit ur, de fleste urmagere har et stort udvalg. Du kan gøre meget for, at din urrem holder længere. Først og fremmest er det en god ide at give uret luft, så tag det af når du sover, dyrker sport, går i bad osv. Undgå også at tage uret på hvis du lige har taget hudcreme eller solcreme på.

Tilbage til top

 

Vandtætte ure

Er mit ur vandtæt og hvad kan det så tåle?

Ures vandbeskyttelse / tæthed angives i det tryk, som uret maksimalt kan modstå. Trykket angives enten i atmosfære (atm), eller i meter vandsøjle - eller begge dele. De almindeligste angivelser er 3, 5, 10 og 20 atm og det svarer til hhv 30, 50, 100 og 200 meter vandsøjle.   

Ure uden en sådan angivelse er slet ikke vandtætte. Og det er ikke kun vand, man skal være opmærksom på, det gælder i høj grad også vanddamp og fugtig luft. Et koldt ur i fugtige omgivelser, f. eks. et badeværelse eller en sauna er en rigtig dårlig kombination, fordi vanddampen let kan trænge ind i uret og sætte sig som kondens. Pas derfor altid på med store temperatur udsving, det er ure sårbare overfor. Selv et ur med god vandbeskyttelse kan blive ødeligt på denne måde hvis man bruger det til vinterbadning og går direkte i sauna bagefter - med uret på.

Man kunne måske tro, at et ur der står "30 meter" på kan bruges til at dykke med, men det er ikke korrekt. Ure, der er beregnet til dykning vil typisk være fremstillet til at modstå 20 atm / 200 meter vandsøjle. Benytter man et almindeligt vandbeskyttet ur til at dykke med vil vandet trænge ind i urkassen og forårsage korrosion i urværket. 

Man angiver også af og til, at et ur er "water resistant". Det betyder i realiteten, at det kan tåle at blive udsat for lettere vandpåvirkning, såsom f. eks. almindeligt regnvejr. Nedenfor kan du se hvad et ur med den pågældende angivelse kan tåle:

3 atm eller 30 meter: Uret kan tåle at blive udsat for mindre mængder vand, brusebad, små vandpjask og lignende.
5 atm eller 50 meter: Uret kan tåle at komme under vand, også let svømning, men egner sig f. eks. ikke at springe i vandet fra en vippe. Skal uret bruges til svømmehallen eller vandsport anbefales minimum vandbeskyttelse til 10 atm / 100 meter.
10 atm eller 100 meter: Uret er velegnet til svømning og snorkling
20 atm eller 200 meter: Uret er velegnet til at dykke med.

Man skal desuden være opmærksom på, at pakningerne på uret bliver påvirket af både tid og af de kemikalier de udsættes for (f. eks. klorvand, sæbevand, etc). Med tiden vil alle ure blive utætte. Bruger man jævnligt sit ur til vandsport anbefales det, at skifte pakningerne i uret jævnligt, som minimum ved hvert batteriskift.  

Tilbage til top